Üye Girişi

Kullanıcı Adı:  Parola:    Kaydol |  Kayıp Parola

Başlığı Görüntüle

SketchUp Türkiye » Eğitim » Görselli Konu Anlatımları
MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

59 Hafta Önce 03:22 ÖS MimariSketchup-(Arazi Modellemesi) | Düzenleyen llllerdemlllll 59 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

llllerdemlllll
Yönetici

Katılım Tarihi: 09.05.08
MİMARİ SKETCHUP / Arazi Modellemesi

Arazi modellemesi zor görünsede aslında çok basit ve eğlencelidir.
Modelleme yaparken, sunum tekniklerini göz önünde bulundurmanız yararlı olacaktır. Kot yükseltilerinin dilim dilim göründüğü veya bütün bir hiperbol eğim şeklinde göründüğü modellemer sunum için tercih edilir. Eğer detaylı render veya model üzerinden sunum kesiti alacaksanız ikinci modelleme türü daha uygundur. Ama arazi modeli eğimli olacağı için üzerinde çalışması da bir o kadar zor olacaktır.
1. yöntem ise daha çok maket havasındadır. Şemasal sunumlar için kullanılabilir. Fakat render alacaksanız gerçekçi bir sonuç alamazsınız.

A-İzohip çizgileri olan araziler için;

1-İlk önce autocad çizimini kaydediyoruz.
(sketchup 6 kullananlar '2004' versiyonunda kaydetmelilidir),

img339.imageshack.us/img339/7599/61186709.jpg

2- Sketchup programını açıyoruz , file/import sekmesini takip ederek,alttaki dosya türünü autocad olarak değiştiriyoruz ve kaydettiğimiz çizimi seçerek Sketchup içine import ediyoruz.(Gelen autocad modelinizin doğru ölçülerde geldiğine emin olun)
Ölçülendirme için yardımcı linkler;
http://www.sketch...read_id=30
http://www.sketch...read_id=12
http://www.sketch...read_id=10

img504.imageshack.us/img504/8238/16436653.jpg

3-Autocad çizimleri sketchup içine bir grup içinde gelirler.Düzenlemek istiyorsanız grubun üzerine çift tıklamalısınız.İsterseniz grubun üzerine sağ tıklayarak explode komutu ile patlatabilirsiniz.

4-Bu noktada sunum tekniği üzerine karar vermelisiniz. Modelde yükselti kotlarını görmek istiyorsanız, Gelen autocad çiziminin çizgilerini tanıtmalısınız. Sketchup 7 kullanıyorsanız arazi dış konturlerini tanıtmak yeterli olacaktır.
Not: Eğer kot yükseltilerini görmek istemiyorsanız bu işlemler için başta vakit harcamanıza gerek yok.

img394.imageshack.us/img394/4051/86041869.jpg

4.a Yükselti kotlarının göründüğü durumlarda

-Çizgilerin üzerinden line(kalem) ile referans alarak, kesişim noktalarına dikkat ederek tüm yüzeyleri oluşturuyoruz.
-Sonra pushpull araç çubuğu ile en dış izohips (en düşük) yüzeyine (Örneğin 1 metrelik eş yükseltiler kullanalım).tıklayarak 1 metre yükseltiyoruz.
-Bu işlemi en yüksek noktaya geliceye kadar, diğer izohips yüzeylerine çift tıklayarak devam ediyoruz.(çift tıklayarak verdiğiniz son değeri uygularsınız)uğraştırıcı gibi görünsede zamanla pratik yollarını keşfedeceksiniz Wink

img41.imageshack.us/img41/3682/68027052.jpg

Ek bilgi: Yükseltileri oluşturduğunuzda köşegenlerin izleri kötü bir görüntü oluşturur, bunun için model grubunu seçip window/soften edges (alt+V) komutu ile bu çizgileri kaybedebilirsiniz.

img198.imageshack.us/img198/2489/31004692.jpg

4.b Düzgün parabol eğim için

Bu durumda yüzeyleri oluşturmanıza gerek yoktur, izohips çizgileri yeterli olacaktır.

- İlk başta arazinin bir kopyasını move+ctrl komutu ile oluşturun.
- Arazinin dış konturlarını silin.(bunu çizgilere daha kolay müdahale edebilmek için yapıyoruz, bir kopyasını almamızın sebebi de bu.)

img113.imageshack.us/img113/858/44811382.jpg

- En düşük yükselti izhohipsi haricinde kalan izhohips çizgilerini çift tıklayarak seçiyoruz.(Eğer çift tıklarken ctrl tuşuna basarsanız seçimleriniz eklenerek artar. Shift tuşuna basarsanız ise seçilenlerden , seçiminizi ayırabilirsiniz.) klavyenin yukarı tuşuna (up) basarak move ile 1 metre yükseltiyoruz.

img198.imageshack.us/img198/7369/76582840.jpg

-Sonra seçilenlerin en düşük kotlu izohipsine, shift tuşuna basarak çift tıklıyoruz ve seçimlerin içinden çıkarıyoruz.
Diğerlerini yine move ile 1 metre daha yükseltiyoruz. Bu şekilde eksilte eksilte en yüksek kota kadar geliyoruz.

img140.imageshack.us/img140/3290/69165320.jpg

-Şimdi burada kullanacağımız araç menüsünün ismi ''Sandbox''
Sketchup6 kullananlar Window/Preferences/Extensions/Sanbox tools tikini işaretlemelidir.Sketchup 7 kullananlar ise; View/toolbars/Sand box sekmesini izlemelidir
-Araç kutusu çalışma ekranına geldikten sonra, Tüm izohips çizgilerini seçip bu araç çubuğundaki soldan 1.(From Contours) kutucuğuna basın.
img34.imageshack.us/img34/6696/35748545.jpg

-Eğimin herhangi bir yüzeyine tıklayıp move ile başka bir noktaya taşıyın.Bu şekilde kılçıklardan ayırmış olacaksınızSmile(İzohips çizgileri)

img217.imageshack.us/img217/706/89363478.jpg

Not: Birinci yöntemdeki gibi yüzeyleri oluşturup, buradaki çizigiler ile de eğimi oluşturabilrsiniz.Büyük arazilerde inanın gereksiz yüzeyleri temizlemek daha zor olacaktır. Ayrıca; eğer model üzerinden sunum kesiti yapmak istiyorsanız 2. yöntem daha kullanışlıdır.

B-İzohips çizgileri olmayan sadece kot değerleri(noktaları)olan araziler için;

Genelde öğrenciler için bazen arazinin eğim çizgilerini bulmak zor olabilir. Elimizde sadece arazi imarı üzerinde gösterilen kot değerleri varsa modeli şu şekilde oluşturuyoruz;

-Kot değerleri üzerinde en düşük noktaya, line ile z doğrultusunda 1 metrelik bir çizgi oluşturuyoruz.
-Örneğin bu nokta 15.50 kotu olsun .Oluşturacağımız ikinci çizgiyi 16.50 kotunda oluştururken 2 metrelik bir çizgi çiziyoruz.Bu şekilde tüm nktaları en düşük noktayı referans alacak şekilde düşey doğrultuda çizgiler atıyoruz.

img269.imageshack.us/img269/3435/13777924.jpg

-Çizgilerin hepsini seçip, yine sandbox'taki aynı araç ile yüzey eğimini oluşturuyoruz.Ne kadar çok noktadan referans alırsanız o kadar detaylı bir model ortaya çıkacaktır.

img140.imageshack.us/img140/723/48050277.jpg

Örnek Çalışma;
img140.imageshack.us/img140/3055/83185582.png
img34.imageshack.us/img34/2008/15525412.png

NOT:Mimari modellemeler ve sunumları üzerine görsel eğitimleri zamanla eklemeye başlayacağım.
İyi Çalışmalar,

x 7
59 Hafta Önce 03:32 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

HGA
Yönetici

Çok başarılı bir çalışma erdemcim. Kutluyorum seni ellerine sağlık.
İnanılmaz faydalı.

59 Hafta Önce 04:50 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

ouxcity
Saygın Üye

Katılım Tarihi: 27.09.08

Uyarı seviyesi 0
evet ellerinize sağlık teşekkür ederim işime yarayacağından şüpheniz olmasın

52 Hafta Önce 12:22 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

erdemir8
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 05.09.09

Uyarı seviyesi 0
Teşekkürler ben daha SketchUp'da yeniyim bunları deniyeceğim. Smile

52 Hafta Önce 03:36 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi) | Düzenleyen buyser 52 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

buyser
Yönetici

Katılım Tarihi: 03.04.08
Eline,emeğine sağlık Erdem,
Ayşe Serap Buyurgan

"Her kışın sonu baharmış..."

43 Hafta Önce 07:51 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

Semih Borva
Saygın Üye

Katılım Tarihi: 08.07.08

Uyarı seviyesi 0
Erdem yine harika bir konuya değinmiş.
Peki. Kotların yükselen tarafına doğru eğimli bir yol açmak istesek nasıl bir yol izlememiz gerekir. ?
Paylaşırsanız sevinirim...

43 Hafta Önce 12:37 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

llllerdemlllll
Yönetici

Teşekkür ederim semih, Zamanım olur olmaz, ilgili bir görsel hazırlayacağım bu konu için.

43 Hafta Önce 01:19 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

llllerdemlllll
Yönetici

Bu aralar inanılmaz yoğunum, siteye bile zar zor uğruyorum Semih. Şimdilik şu başlığı takip et istersen.
Bu konu ile ilgili başka bir başlık altında ilgili ders hazırlayayım, Hem çok vaktim yok hem aceleye gelsin istemiyorum.

Sandbox tool ile kolay bir şekilde halledebilirsin.Tabi püf noktaları da yok değil Wink

http://www.sketch...read_id=73

42 Hafta Önce 12:42 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

Semih Borva
Saygın Üye

Uyarı seviyesi 0
Merhaba Erdemcim,
Eğimli bir arazide binayı eksi kota ve artı kota doğru oturtmayı hedefleyen konu anlatımını merakla bekliyorum.
Sandbox ile binayı kotlarına göre nasıl oturtabilirim gibi birçok soru işareti var beynimde.
Bu konuyu aydınlatırsan sevinirim. Smile

36 Hafta Önce 09:19 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

NMT_AKBYK
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 26.12.09

Uyarı seviyesi 0
Çok teşekkürler..

33 Hafta Önce 11:02 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi) | Düzenleyen saimkamil 33 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

saimkamil
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 20.11.08

Uyarı seviyesi 0
Denedim, süper birşey, yarın render koyarım. Grin Gün doğarken arazi. Pfft Ellerinize sağlık, süpersiniz.

img130.imageshack.us/img130/6217/arazii.jpg

29 Hafta Önce 05:40 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

sungugurcam
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 14.02.09

Uyarı seviyesi 0
Mükemmel bir arazi yaptımSmile Teşekkürler emeğinize. Arazi üzerinde eğimli giden bir yol yapmam lazım. Buyüzden konu anlatımınızı Semih Bey gibi ben de sabırsızlıkla bekliyorumSmile

Saygılar.

29 Hafta Önce 07:41 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi) | Düzenleyen Semih Borva 29 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

Semih Borva
Saygın Üye

Uyarı seviyesi 0
sungugurcam tarafından yazılan metin:
Arazi üzerinde eğimli giden bir yol yapmam lazım.

Sandbox'ta yer alan "Drape" bu isteğinize yanıt verecektir.
Arazi sınırlarınız, yollarınız veya kaldırımlarınız gibi detayları Drape işlemi ile araziye oturtmanız mümkündür.

Yollarınızın çizili olduğu dosyayı, arazinin üzerine gelecek şekilde yerleştirin.
Drape işlemini aktif hale getirin. Yollarınızın seçili olduğu Grup'a tıklayın.
Sonra araziye tıklayın.
Sonuç olarak yollarınızın araziye yerleştiğini göreceksiniz.

29 Hafta Önce 11:39 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi) | Düzenleyen Semih Borva 29 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

Semih Borva
Saygın Üye

Uyarı seviyesi 0
Konu anlatımları kitlense fena olmaz.
Sorularımız için Temel-Başlangıç Sorunları bölümünü kullansak daha derli toplu durur diye düşünüyorum.
Aynı hataya düştüğümün farkındayım. Smile
Siz ne dersiniz.?

28 Hafta Önce 01:44 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

anilokur
Acemi Üye

Katılım Tarihi: 03.02.10

Uyarı seviyesi 0
Merhaba arkadaşlar. Anlatımları değerlendirdim emeğinize sağlık çok işime yaradı ancak merak ettiğim bişi var ya ben bulamadım yada yok ama bu kare tarama yaparken aralıkları 300 den aşşağı bir rakkam ile değişebiliyormu ?

28 Hafta Önce 01:54 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi) | Düzenleyen Semih Borva 28 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

Semih Borva
Saygın Üye

Uyarı seviyesi 0
anilokur tarafından yazılan metin:
Merhaba arkadaşlar. Anlatımları değerlendirdim emeğinize sağlık çok işime yaradı ancak merak ettiğim bişi var ya ben bulamadım yada yok ama bu kare tarama yaparken aralıkları 300 den aşşağı bir rakkam ile değişebiliyormu ?

"From Scratch" seçeneğine tıklayıp, hiçbir tuşa basmadan rakamsal bir değer girin.
Belirlediğiniz aralıklarla yeniden bir düzlem oluşturmanız mümkündür.
''Her rüzgarda otlar gibi eğilip bükülürsen, dağ bile olsan bir ota değmezsin.'' Hz. Mevlana.

x 1
28 Hafta Önce 11:37 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

anilokur
Acemi Üye

Katılım Tarihi: 03.02.10

Uyarı seviyesi 0
çok çok teşekkürler arazi yapımı ile uğraşıyorum gerçeğe yakın olması önemliydi Smile bu sayede daha realist bir arazi olucak yakında bi render koyarım saol..

26 Hafta Önce 10:20 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

Mavi Ay
Üye

Katılım Tarihi: 24.02.10

Uyarı seviyesi 0
Konu anlatımı için önceklikle teşekkürler. Ama bi önerim olacak.
Bu konu anlatımlarını video olarak yapsanız bizlerde görsel olarak izlesek nasıl olur.
Bana göre süper olurda sizleri bilemiyorum.
Paylaşımlarınızı video olarak paylaşırsanız memnun olacağım.
Saygılarımla...

25 Hafta Önce 02:42 ÖS RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

sungugurcam
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 14.02.09

Uyarı seviyesi 0
Ben autocadden aldığım izohips çizgilerinin 3 boyutlu olduğunu farkettim, birleştirince inanılmaz güzel bir sonuç ortaya çıktı. Smile ben de yakında yaptığım çalışmayı paylaşacağım... (bitmesini bekliyorum)

Yalnız şöyle bir sıkıntım var; stamp komutu ile kazı ya da dolgu yaparken bilgisayarım inanılmaz kilitleniyor, çoğu zaman programı yeniden başlatmak zorunda kalıyorum Sad Pratik bir yol geliştirdim, dolgu ya da kazı yapacağım alanı bir düzlemle belirliyorum, geri kalan herşeyin layerlarını kapatıyorum. Ozaman yapıyor istediğimi Smile Gerçi çok çok düzgün olmadı ama... Daha pratik bir yol bilen var mı?

22 Hafta Önce 11:24 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Arazi Modellemesi)
Kullanıcı Avatarı

mim
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 02.04.10

Uyarı seviyesi 0
merhaba,

ben sketch up ta arazimi modelledikten sonra yapıları ayrı bir yerde yükselttim. şimdi onları arazime oturtmanın bi yöntemi var mı? yoksa tek tek bulundukları kotlara taşımam mı gerekiyor?

teşekkürler.

Atlanilacak Forum:

RSS - WeblinkleriRSS - MakalelerRSS - Haberler