Üye Girişi

Kullanıcı Adı:  Parola:    Kaydol |  Kayıp Parola

Başlığı Görüntüle

SketchUp Türkiye » Eğitim » Bunları Biliyor muydunuz?
Birçok Componenti Tek İşlemde Değiştirmek
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

93 Hafta Önce 04:29 ÖS Birçok Componenti Tek İşlemde Değişti... | Düzenleyen st-archy 68 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

SketchUp
Elit Üye

Katılım Tarihi: 02.04.08

Uyarı seviyesi 0
Şöyle bir örnek üstünden gidelim;

Diyelim ki çalışmanız üzerinden bir plan çıktısı ve bir perspektif alacaksınız, çiziminizde de bolca ağaç var, fakat plan görüntüsünde ağacınızın tepeden görünüşünü beğenmediniz ama perspektif halini de kullanmak istiyorsunuz.
Yani plan çıktısı için farklı bir ağaç, perspektif çıktısı için başka bir ağaç componenti kullanmak istiyorsunuz. İşte bu iki farklı component arasında hızlıca geçiş yapmak için;

birbirinin aynısı olarak kopyalayıp çoğalttığınız componentlerden herhangi birinin üstüne sağ tıklayıp 'reload' seçeneğini ile birlikte gelen ekranda yeni bir component seçerseniz, sahnedeki tüm componentlerin aynı anda yenisi ile yer değiştirdiğini görebilirsiniz.Pfft

x 1
70 Hafta Önce 03:40 ÖS RE: Birçok Componenti Tek İşlemde Değişti... | Düzenleyen nesriny 70 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

nesriny
Yönetici

Katılım Tarihi: 02.03.09
Bu yöntemin bir artı özelliği de şu, başka bir başlığa da yazdım ama burda olmasında da yarar var arşivcilik açısından.

Aslında çok fazla yer kaplayan ve çalışmanızı zorlaştıracak derecede yavaşlığa neden olan birbirinin aynısı nesneler için de bu yöntem kullanılır, şöyle ki;
Yine teker örneği üzerinden gidecek olursak, çalışma sırasında tekeri basit bir silindir olarak çizip bunu komponent yaparız, istersek 20 taneye kadar kopyalarız basit bir nesne olduğundan bu çizimimizi yavaşlatmaz, ancak yerleşim olarak nesnenin nereye geleceğini bu basit şekille belirleyebiliriz. Sonrasında render alınacak safhaya gelindiğinde bu komponente sağ tuşlarız, reload deriz yani yeniden yükle/yeniden tanımlandır komutunu. Bu komutla da asıl detaylı olarak çizip ayrı bir komponent olarak bilgisayarımıza kaydettiğimiz gerçek tekeri seçer aktif hale getiririz. Ama bu ikisinin yani eski ve yeninin boyutlarının ve merkezlerinin aynı olmasına dikkat edilmesi gerekir.

x 1
63 Hafta Önce 11:05 ÖÖ RE: Birçok Componenti Tek İşlemde Değişti... | Düzenleyen minbes 63 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

minbes
Yeni Gelen

Katılım Tarihi: 16.05.09

Uyarı seviyesi 0
merhabalar;

ben bu yontemi denedim fakat soyle bir sorun olusuyor; reload deyip component i degistirdigim zaman yeni gelen materyal olceksiz geliyor ve düzenleyemiyorum. aynı modelleme icerisinde bir baska component ile denediğimde olcekli gelebiliyor. bu sorun hakkında bir fikri olanınız var mı?

(anlatabildim mi bilemiyorum=( )

63 Hafta Önce 09:16 ÖÖ RE: Birçok Componenti Tek İşlemde Değişti...
Kullanıcı Avatarı

mimarhan
Yönetici

Katılım Tarihi: 24.04.09
Ölçeksiz geliyor derken yüklediğin yeni component in orjinal boyu ne ise öyle gelmez mi ; normal modellerindeki boyutsal değiştirmeleri yeni componet e uygulamadın sonuçta. Bence yeni componentlere sağ tıklayıp "edit component" i denemelisin (componentler yeri kayabilir)

63 Hafta Önce 12:45 ÖS RE: Birçok Componenti Tek İşlemde Değişti...
Kullanıcı Avatarı

llllerdemlllll
Yönetici

Katılım Tarihi: 09.05.08
Mimarhan'ın da dediği gibi değiştiridiğiniz component , orjinal bouyutu ile sahneye gelir.Eğer detaylı ve miktarı çok olan bir compenent ise sahne içerisinde editlemeniz zor olacaktır.
Bunun yerine componenet in olduğu dosyada edit yapıp kaydetmelisiniz.
Ben genelde bu yöntemi kullandım projelerimde.Nesrin bir başlık altında bahsetmişti.Smile çok işime yaradı.Smile

Atlanilacak Forum:

RSS - WeblinkleriRSS - MakalelerRSS - Haberler